Состоjбата на сообраќајната бучава на две делници од автопатот А-2A (E-65) Скопје-Тетово и предлог мерки за заштита

Filipovski, Atanas and Gigovski, Vlatko and Mijoski, Goran and Glavinov, Aleksandar (2019) Состоjбата на сообраќајната бучава на две делници од автопатот А-2A (E-65) Скопје-Тетово и предлог мерки за заштита. In: First Macedonian Road Congress, 7-8 Nov 2019, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of Paper_T4-7_Sostojba na soobrakajna bucava_ AF_VG_GM_AG.pdf]
Preview
Text
Paper_T4-7_Sostojba na soobrakajna bucava_ AF_VG_GM_AG.pdf

Download (803kB) | Preview
[thumbnail of Zbornik_UREDUVACKI_Sodrzina.pdf]
Preview
Text
Zbornik_UREDUVACKI_Sodrzina.pdf

Download (563kB) | Preview

Abstract

На поголем број патишта во РС Македонија изградени пред десетина па и повеќе години не се
размислуваше за штетното дејство предизвикано од преголемата сообраќајна бучава. Во светски
размери сообраќајната бучава припаѓа на топ 3 по загадувањето, веднаш по загадувањето од
водата и аерозагадувањето. Во трудот се избрани две карактеристични делници од автопатот
Скопје-Тетово, изграден во 2000 год., на кои е извршено мерење на сообраќајната бучава во
дневен период (од 6,00 до 22,00 ч и во ноќен период од 22,00 ч до 6,00ч ). За споредба извршена
е пресметка на нивото на сообраќајната бучава за дневен и ноќен период спорд нашите
(Европските) стандарди со валидни индикатори и е констатирано дека мерените и пресметаните
вредности на бучавата како преку ден , а уште повеќе преку ноќ се знатно повисоки од
дозволените. Врз основа на конфигурацијата на теренот за двете делници предложени се мерки
за намалување на сообраќајната бучава под дозволеното ниво.
Клучни зборови
Сообраќајна бучава, заштитни бариери, мерења, индикатори, загадување

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Civil engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Aleksandar Glavinov
Date Deposited: 19 Nov 2019 09:29
Last Modified: 19 Nov 2019 09:29
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22881

Actions (login required)

View Item View Item