Историјатот и развојниот пат на гудачките инструменти: виолончело и контрабас (2)

Velkovska-Trajanovska, Valentina and Zelenkovska Leshkova, Stefanija (2019) Историјатот и развојниот пат на гудачките инструменти: виолончело и контрабас (2). Yearbook - Faculty of Music Art, 5 (5). pp. 5-10. ISSN 1857-7296

[thumbnail of 1. ИСТОРИЈАТОТ И РАЗВОЈНИОТ ПАТ НА ГУДАЧКИТЕ ИНСТРУМЕНТИ- Труд.pdf]
Preview
Text
1. ИСТОРИЈАТОТ И РАЗВОЈНИОТ ПАТ НА ГУДАЧКИТЕ ИНСТРУМЕНТИ- Труд.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Во овој текст се осврнуваме на гудачките инструменти виолончело и контрабас. Основната
функција на виолончелото е да ја изведе басовата линија (хармонските прогресии и педалните тонови),
самостојно или во октава (ретко и унисоно). Дури романтичарите во полна мера го употребуваат
виолончелото како мелодиски инструмент и во оркестарот му даваат истакнато место. Генерално, во
современата музика токму поради специфичниот романтичарски призвук виолончелото ретко се користи
со мелодиски делници, а повеќе како дел од оркестарската звучност. Контрабасот, како инструмент од
групата генерал-бас, долго време има второстепена улога, токму поради тоа што се користи редовно
удвоен со виолончелата. Тесната поврзаност на виолончелото и контрабасот во оркестарската примена
се задржала сè до 19-тиот век. Меѓу првите композитори кои му дале значајна улога на виолончелото во
оркестарот со нивно разделување од делницата на контрабасот е Лудвиг ван Бетовен (Трета симфонија –
Ероика)

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Valentina Velkovska Trajanovska
Date Deposited: 18 Sep 2019 11:55
Last Modified: 18 Sep 2019 11:55
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22510

Actions (login required)

View Item View Item