Несакани ефекти поврзани со болка за време на почетната фаза на ортодонтски третман со фиксни апарати

Sulev, Spase and Atanasova, Sandra and Proseva, Ljubica and Bikovski, Ljupco (2019) Несакани ефекти поврзани со болка за време на почетната фаза на ортодонтски третман со фиксни апарати. In: Втор Конгрес на студенти по општа медицина, 09-10 May 2019, Stip, Macedonia.

[thumbnail of New Doc 2019-09-10 13.13.57.pdf]
Preview
Text
New Doc 2019-09-10 13.13.57.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of Spase-i-Ljupco-1.pdf]
Preview
Text
Spase-i-Ljupco-1.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Вовед: Болката е главната грижа на пациентите пред започнување на ортодонтскиот третман со фиксни апарати. Пациентите доживуваат болка и непријатност кои се однесуваат на забниот потпорен апарат поради силата што се применува на забите. Цел: Целта на оваа студија беше да се испитаат несаканите ефекти поврзани со болката по поставувањето на фиксните протези. Материјали и методи: 20 пациенти, 10 мажи и 10 жени, на возраст од 18 до 37 години (средна возраст од 24,7 ± 4,2 години) беа вклучени и третирани во приватна стоматолошка ординација. Од пациентите беше побарано да ги пополнат прашалниците секоја вечер од поставувањето на протезите во текот на првиот месец и да го евидентираат присуството на болка (да / не) како и карактеристиките на самата болка. Карактеристиките на болката беа индицирани со употреба на да / не одговори за: постојана болка, болка во текот на ноќта и болка при џвакање или гризење на храната. Резултати: Најголем дел од пациентите пријавија болка во текот на првите 7 дена по поставувањето, по што ниту еден пациент не пријави болка. По првите 24 часа, болката е пријавена од страна на 95% од пациентите, а приближно 35% пријавија дека се буделе во текот на ноќта. Сите известија за екстремни потешкотии во џвакањето и одгризувањето на храната со цврста конзистентност во овој период. Немаше значајна разлика помеѓу двете групи (мажи и жени). Заклучок: Пациентите доживуваат болка и непријатност по поставување на ортодонтски протези. Во текот на третманот потребно е пациентите да ја променат конзистентноста на храната во нивната исхрана, а пред самото започнување на третманот потребно е тие да бидат советувани.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Sandra Atanasova
Date Deposited: 11 Sep 2019 12:15
Last Modified: 11 Sep 2019 12:15
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22460

Actions (login required)

View Item View Item