Употреба на наночестички за дермална испорака на антиоксиданси

Drakalska, Elena and Angelovska, Bistra and Velkova, Jagoda (2019) Употреба на наночестички за дермална испорака на антиоксиданси. Фармацевтски информатор (52). pp. 42-46. ISSN 1409-8784

[thumbnail of index.html] Text
index.html

Download (69kB)
[thumbnail of Farmacevstki-informator_broj_52_juli_2019_web.pdf]
Preview
Text
Farmacevstki-informator_broj_52_juli_2019_web.pdf

Download (7MB) | Preview
[thumbnail of УПОТРЕБА НА НАНОЧЕСТИЧКИ ЗА ДЕРМАЛНА ИСПОРАКА НА АНТИОКСИДАНСИ.pdf]
Preview
Text
УПОТРЕБА НА НАНОЧЕСТИЧКИ ЗА ДЕРМАЛНА ИСПОРАКА НА АНТИОКСИДАНСИ.pdf

Download (438kB) | Preview

Abstract

Формулацијата на иновативни препарати со антиоксиданси е се поактуелна во козметичката индустрија и медицината. Стареењето на кожата се должи на внатрешни и надворешни фактори. Без оглед на фактот што овие процеси се разликуваат, појавата на реактивни слободни радикали што потекнуваат од клеточниот метаболизам, е во основата на стареењето на кожата. Реактивните слободни радикали при внатрешното и надворешното стареење на кожата го индуцираат транскрипциотиот фактор с-Jun, преку митоген активирана протеин киназа, што предизвикува експресија на матрикс металопротеинази и намалување на експресијата на проколаген-1. Зголеменото ниво на деградиран колаген и редуцирана продукција води до појава на стареење на кожата и зголемен ризик од појава на рак.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Elena Drakalska
Date Deposited: 12 Aug 2019 07:44
Last Modified: 12 Aug 2019 07:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22305

Actions (login required)

View Item View Item