Идеите за етногенеза на македонскиот народ пред 1944

Stojkov, Stojko and Josimovska, Verica (2017) Идеите за етногенеза на македонскиот народ пред 1944. Review of the Institute of History and Archaeology, RIHA, 4 (1). pp. 80-93. ISSN 2671-3144 eISSN: 2671-3152 (In Press)

[thumbnail of tekst Riha.pdf]
Preview
Text
tekst Riha.pdf

Download (566kB) | Preview

Abstract

Овој труд ги обработува клучните текстови напишани од Македонци, а настанати во времето пред 1944 г. кои ја третираат и аргументираат идејата за македонската нација, нејзината појава и развој од етно-национална позиција. Т.е. идејата за етногенезата на македонскиот народ и нација. Елаборирани се и условите и контекстот во кој овие идеи се појавуваат и се презентирани, а пред се отсуство на надворешна поддршка, на сопствени национални институции и во услови на национална „агресија“ од соседските национализми. Во фокусот на внимание се идеите забележани во статијата по македонското прашање на Славејков од 1871 г., во Историјата на Георгија Пулевски (1892), во За македонцките работи на К. П. Мисирков (1903) и трудовите на Васил Ивановски: Зошто ние македонците сме посебна нација (1934) и неговата историја напишана во бугарски затвор во 1943 г. Судбината на овие дела: необјавен и (Пулевски), уништувани (Мисирков), објавувани далеку во странство или пишувани во затвор(Ивановски) се јасен симптом за условите во кои се развива македонската нација во векот пред создавање на македонската држава.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 05 Jun 2019 09:00
Last Modified: 05 Jun 2019 09:00
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22090

Actions (login required)

View Item View Item