Безбедност, толерантност и ефикасност на орално администрирани канабиноиди за третман на мултипла склероза

Ilievska, Angela and Dimovska, Elena and Serafimovska, Tijana and Darkovska-Serafimovska, Marija (2019) Безбедност, толерантност и ефикасност на орално администрирани канабиноиди за третман на мултипла склероза. In: II Студентски конгрес на студенти по општа медицина, 09-10 May 2019, Stip, Macedonia. (Unpublished)

[thumbnail of Apstrakt_cannabinoids_MS .pdf]
Preview
Text
Apstrakt_cannabinoids_MS .pdf

Download (177kB) | Preview
[thumbnail of Cannabinoidi MS.jpg]
Preview
Image
Cannabinoidi MS.jpg

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of Програма_Студентски_Конгрес_2019.pdf]
Preview
Text
Програма_Студентски_Конгрес_2019.pdf

Download (882kB) | Preview

Abstract

Мултиплекс склероза (МС) е непредвидлива болест на централниот нервен систем што го нарушува протокот на информации во мозокот и помеѓу мозокот и телото. Доказите базирани на медицина сугерираат дека канабиноидите може да ги ублажат симптомите како што се мускулна-спастичност и невропатска болка кај пациенти со МС. Единствен регулаторно одобрен лек на база на канабис за третман на спастицитет кај пациенти кои не одговараат адекватно на конвенционалната терапија е Sativex. Во сите објавени клинички испитувања кои го проучуваат ефектот на канабиноидите и на Sativex врз симптомите на MS, пациенти ја примале конвенционалната терапија за време на студијата. Американската академија за неврологија (ААN) ги проценила резултатите од сите спроведени испитувања.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Darkovska-Serafimovska
Date Deposited: 21 May 2019 09:04
Last Modified: 21 May 2019 09:04
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22044

Actions (login required)

View Item View Item