Дали канабиноидите се ефикасни за третман на кахексија/синдром на губење на тежина кај ХИВ позитивни пациенти

Zlatanov, Robert and Ilioska, Diana and Serafimovska, Tijana and Darkovska-Serafimovska, Marija (2019) Дали канабиноидите се ефикасни за третман на кахексија/синдром на губење на тежина кај ХИВ позитивни пациенти. In: II Студенстски Конгрес на студенти по општа медицина, 09-10 May 2019, Stip, Macedonia. (Unpublished)

[thumbnail of Apstrakt_HIV_apetite .pdf]
Preview
Text
Apstrakt_HIV_apetite .pdf

Download (185kB) | Preview
[thumbnail of Canabinoidi-HIV.pdf]
Preview
Text
Canabinoidi-HIV.pdf

Download (548kB) | Preview
[thumbnail of Програма_Студентски_Конгрес_2019.pdf]
Preview
Text
Програма_Студентски_Конгрес_2019.pdf

Download (882kB) | Preview

Abstract

Кахексијата, исто позната како синдром на губење на тежината, е чест проблем кај пациентите со хуман имунодефицитарен вирус (ХИВ). Синдромот на губење на тежина се дефинира како загуба од најмалку 10% од телесната тежина. Кај ХИВ позитивните пациенти, синдромот на губење на телесната тежина е поврзан со хронична дијареа, замор и треска најмалку 30 дена. Оваа сериозна ситуација доведува до значителен морбидитет и морталитет. Употребата на канабиноидите за подобрување на апетитот и враќање на телесната тежина е препорачана, но не е јасно дали тие се навистина безбедни и ефикасни. MARINOL (dronabinol) е единствениот синтетски канабиноид за орална администрација одобрен од FDA за третман на анорексија поврзана со губење на телесната тежината кај ХИВ пациенти.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Darkovska-Serafimovska
Date Deposited: 21 May 2019 09:00
Last Modified: 21 May 2019 09:00
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22041

Actions (login required)

View Item View Item