Проценка на ефективноста на две предоперативни рехабилитациски програми при дискус хернија

Garevski, Kristijan and Krstev, Toshe and Panova, Gordana (2019) Проценка на ефективноста на две предоперативни рехабилитациски програми при дискус хернија. Knowledge - International Journal, Scientific Papers, 30 (4). pp. 993-1002. ISSN 2545-4439

[thumbnail of насловКГ.pdf]
Preview
Text
насловКГ.pdf

Download (469kB) | Preview
[thumbnail of тр кг.pdf]
Preview
Text
тр кг.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Апстракт: Дискус хернија е дегенеративно заболување на `рбетниот столб кој се јавува како разултат на пролапс (хернијација) во спиналниот канал.Најчесто се јавува во период после 40 години,но можно е и порано поради некоја повреда. Дегенеративните промени се јавуваат скоро кај цела популација,пред се како последица на стареењето и современиот начин на живот.Намаленото движење или принудната положба при работа или долготрајно завземање на една иста положба не овозможуваат адекватна исхрана на дискот.Во секојдневниот живот,на “модерниот човек” периодите на оптеретување траат премногу долго,додега периодите на растеретување се премногу кратки.Хернијацијата на дискот во 95% од случаите е помеѓу 4-5 лумбален пршлен или меѓу 5 и 1 сакрален пршлен. Со хернијацијата се врши притисок на коренот на подлежечкиот спинален нерв кој резултира со силна болка и ограничена подвижност. Клучни зборови: дискус хернија,болка,кинезитерапија,рехабилитација

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Tose Krstev
Date Deposited: 23 Apr 2019 12:34
Last Modified: 23 Apr 2019 12:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21968

Actions (login required)

View Item View Item