Економско влијание на фармакогенетските тестирања врз фармакотерапискиот пристап

Kolevska, Katerina and Atanasova, Marija and Cocevska, Maja and Velickovska, Maja and Angelovska, Bistra and Janevik-Ivanovska, Emilija (2018) Економско влијание на фармакогенетските тестирања врз фармакотерапискиот пристап. Farmacevtski informator (50). pp. 40-45. ISSN 1409-8784

[thumbnail of Фармацевтски информатор  - Економско влијание на фармакогенетски тестирања .pdf]
Preview
Text
Фармацевтски информатор - Економско влијание на фармакогенетски тестирања .pdf

Download (6MB) | Preview
[thumbnail of index.html] Text
index.html - Published Version

Download (69kB)

Abstract

Согласно ICH Topic E15, фармакогеномиката (анг. pharmacogenomics - PGx) се дефинира како студија на варијации на карактеристиките на ДНК и РНК што се поврзани со одговорот на лекот, а фармакогенетиката (pharmacogenetics – PGt) претставува подгрупа на фармакогеномиката и се дефинира како студија на варијации во ДНК секвенцата поврзани со одговорот на лекот. Двата термини, фармакогенетика и фармакогеномика, често се користат наизменично.Кратенката PGx честопати се користи однесувајќи се и на фармакогенетиката и на фармакогеномиката.
Целта на фармакогеномското истражување е да се идентификуваат робусните генетски показатели на одговорот на лекот што може да биде искористено во клиничката пракса за да се идентификуваат пациентите со ризик од појава на несакани реакции на лекови, оние кои не можат да имаат корист од лековите и оние коишто имаат потреба од алтернативна фармакотерапија. Крајната цел е да се прилагодат лековите на поединци или групи пациенти кои ќе извлечат максимум полза од лекот и ќе имаат намален ризик од токсичност на лековите, со што ќе се максимизира односот на корист-ризик од лековите. Овој концепт еволуирал во индивидуализирана медицина (персонализирана медицина), нова медицинска практика што го користи генетскиот профил на поединецот (или други негенетски показатели) за насочување на одлуките донесени во врска со превенцијата, дијагностиката и лекувањето на болеста. Постојат многу студии за генетски фактори кои го одредуваат одговорот на лекот, но повеќето или имаат дадено негативни резултати или позитивни резултати кои не може да се повторат во наредните студии. Меѓутоа, постојат неколку важни наоди на генетските фактори во различни клинички области, коишто го имаат подобрено знаењето за механизмите на дејство на лековите, вклучително и токсичноста, за која се препорачува тестирање пред да се отпочне со лекувањето

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Emilija Janevik
Date Deposited: 06 Feb 2019 08:11
Last Modified: 01 Apr 2019 12:49
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21515

Actions (login required)

View Item View Item