Медиумско право

Majhosev, Andon (2018) Медиумско право. ISBN ISBN 978-608-244-498-7.

[thumbnail of Mедиумско права-Media Law.pdf]
Preview
Text
Mедиумско права-Media Law.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Предговор

Учебникот што е пред Вас е подготвен како основен наставен материјал за предметот Медиумско право за студентите на Правниот факултет во Штип, Струмица и студентите на студиската програма Новинарство и односи со јавноставо Штип и Скопје. Освен за студентите, текстот може да биде од голема корист и на новинарите кои работат во медиумите за прашања кои се поврзани со меѓународните стандарди и националната регулатива за медиумите, со кои новинарите секојдневно се среќаваат во својата професија. Истовремено, книгата е и водич за оние кои работат во медиумите, невладиниот сектор и други професии кои активно се вклучени во развојот на демократските вредности на општеството.Целта на наставните содржини е студентите да стекнат основно познавање на медиумската и аудиовизуелната политика во Европа и на меѓународните стандарди во медиумската сфера кои се имплементирани во националното законодавство.
Учебникот ги опфаќа најважните тематски области предвидени во програмата на предметот. Медиумското право во една држава не може да се разбере без соодветна анализа и ставање во контекст на европската легислатива и практика и развојот на институциите во континетални рамки. Затоа, градењето на една демократско општество подразбира и обврска за ефикасно функционирање на медиумските институции. Целта на наставните содржини е студентите да стекнат солидно познавање на медиумската и аудиовизуелната правна регулатива во Европа и на меѓународните стандарди во медиумската област, кои пак, се имплементирани во националното законодавство на Република Македонија.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Andon Majhosev
Date Deposited: 05 Feb 2019 08:57
Last Modified: 05 Feb 2019 08:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21393

Actions (login required)

View Item View Item