Д. Блахов во Британската документација

Cepreganov, Todor (2018) Д. Блахов во Британската документација. Димитар Влахов 1878-1953. pp. 1-211.

[thumbnail of Binder1.pdf]
Preview
Text
Binder1.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Димитар Влахов е една од оние личности која во македонската историја има оставено неизбришливи траги. Учесник во скоро сите национално револоционерни настани од крајот на ЏИЏ век па се до педесеттите години на ЏЏ век. Наоѓајки се на важни партиски, политички и државнички функции неговата активност не останала незабележана и од страна на странските известителни служби. Според она што може да се проследи во британските архиви е единствен македонски револуционери за кој постои обемно досие. Неговата активност будно се следи од британските дипломатски претставништва и известителни служби. Скоро секој дел од неговиот живот и активност е проследена. Неговото досие од година во година само се зголемувало.
Прилогот се задржува само на периодот од крајот на Втората светска војна и по него, до појавата на Информбирото.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Todor Cepreganov
Date Deposited: 07 Dec 2018 10:22
Last Modified: 07 Dec 2018 10:22
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20929

Actions (login required)

View Item View Item