Извештаите на воените претставници на Австро-Унгарија за спроведувањето на мирцштегските реформи во Македонија

Josimovska, Verica (2018) Извештаите на воените претставници на Австро-Унгарија за спроведувањето на мирцштегските реформи во Македонија. In: Меѓународен научен симпозиум „Почетоците на австриската дипломатија во Македонија со посебен осврт кон Австро-Унгарскиот конзулат во Битола/Монастир 1851-1919 , 14-15 Nov 2018, Bitola, R. Macedonia. (In Press)

[thumbnail of tekst.pdf]
Preview
Text
tekst.pdf

Download (325kB) | Preview
[thumbnail of Symposium Programm.pdf]
Preview
Text
Symposium Programm.pdf

Download (376kB) | Preview

Abstract

Почетокот на XX век македонското прашање на Балканот ќе добие на интензитет. Заинтересираноста на големите сили во прв ред Австо-Унгарија и Русија резултирале со програма за реформи во Мирцштег кои Османлиската држава требала да ги исполни за подобрување на положбата на христијанското население. Австро–Унгарија била присутна во дипломатските кулоари, следела се што се случувало, но и преземала активности за да влијае врз процесите а во согласност со нејзините интереси и амбиции на Балканот. За нејзината улога во спроведувањето на реформите во Македонија забележени се бројни извештаи од дипломатските и воени претставници.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 03 Dec 2018 13:26
Last Modified: 03 Dec 2018 13:26
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20909

Actions (login required)

View Item View Item