Важни пронајдоци во медицината што се случајно откриени

Gulaboski, Rubin (2018) Важни пронајдоци во медицината што се случајно откриени. In: First Congress of Students of General Medicine, Goce Delcev University, 09-10 May 2018, Stip, Macedonia.

[thumbnail of Kniga%20so%20apstrakti_finalna%20verzija_SKOM.pdf]
Preview
Text
Kniga%20so%20apstrakti_finalna%20verzija_SKOM.pdf

Download (2MB) | Preview
[thumbnail of Most Important Accidental Discoveries in Medicine 2018.pdf]
Preview
Text
Most Important Accidental Discoveries in Medicine 2018.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Најчесто откритијата во областа на медицинските науки се релазириаат преку строго дефинирани протоколи и во согласност во научните сознанија. Сепак, до голем број на исклучително значајни откритија во медицината се стигнало преку случајни или инцидентни настани или експерименти. Во овој труд, даден е краток преглед на настаните што претходеле на некои од најважните откритија во медицината, како на пример откривањето на пеницилинот, валинот, варфаринот, некои анестетици, пејсмејкерот и рентгентските зраци.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Natural sciences > Chemical sciences
Medical and Health Sciences > Health biotechnology
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Rubin Gulaboski
Date Deposited: 12 Nov 2018 09:14
Last Modified: 12 Nov 2018 09:14
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20800

Actions (login required)

View Item View Item