Оправданост на употребата на хербални препрати од Valeriana officinalis L., во третман на анксиозност и несоница

Aleksandrov, Mihail and Maksimova, Viktorija (2018) Оправданост на употребата на хербални препрати од Valeriana officinalis L., во третман на анксиозност и несоница. Фармацевтски информатор (48). pp. 54-57. ISSN 1409-8784

[thumbnail of index.html_fbclid=IwAR3BH_N6jGxrtahIPyLtE_ms2J-1Fo8mtLI6X2zW2p0WsvVM7j4UaeHmSzM] Text
index.html_fbclid=IwAR3BH_N6jGxrtahIPyLtE_ms2J-1Fo8mtLI6X2zW2p0WsvVM7j4UaeHmSzM

Download (70kB)

Abstract

Според последното истражување на Институтот за јавно здравје, објавено во 2017 година во Република Македонија, дури 32,5 отсто од испитаниците пријавиле дека во изминатата година земале таблети за смирување, а притоа тука како „најактивни“ се произнесле најстарите меѓу испитаниците. Податоците и сознанијата од оваа студија претставуваат солидна основа за креирање на нови здравствени политики во иднина со цел за превенција на редовната употреба и злоупотреба на седативите. Притоа, промоцијата на хербалните препарати за третман на несоница и анксиозност како лек од избор може да помогне во насока на спроведување на оваа политика. Нагласувањето на несаканите ефекти на седативните лекови и можноста за подолготрајна употреба на хербалните препарати со слично дејство особено треба да се истакне во комуникацијата меѓу фармацевтот и пациентите. Овој краток преглед на клинички студии поврзани со ефикасноста и безбедноста на екстрактот од маче трева укажува на тоа дека неговата употреба во третман на анксиозност и несоница е целосно оправдана. Притоа користењето на ваквите препарати треба да биде промовирано со цел да се придонесе за да се намалат штетите по здравјето на индивидуата, семејството и општеството од моменталното ризично и неоправдано користење на седативите.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Viktorija Maksimova
Date Deposited: 19 Nov 2018 11:44
Last Modified: 19 Nov 2018 11:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20739

Actions (login required)

View Item View Item