Зошто ни е потребна катедра за словенска филологија, односно славистика на Филолошкиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип?

Golakov, Kostadin (2010) Зошто ни е потребна катедра за словенска филологија, односно славистика на Филолошкиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип? Годишен зборник 2010 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 1. pp. 152-162.

[thumbnail of Kostadin Golakov tekst Zbornik.pdf] Text
Kostadin Golakov tekst Zbornik.pdf

Download (209kB)

Abstract

Авторот укажува на потребата од основање на катедра за словенска филологија, односно славистика, на Филолошкиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип. Со оглед на фактот дека на почетокот од работата на Филолошкиот факултет не беше предвидена катедра за словенска филологија, односно славистика, наведени се неколку причини за потребата од отворање таква катедра, како и ползата што факултетот би ја имал од активностите на самата катедра. Од историски аспект Филолошкиот факултет е должен да го продолжи историскиот континуум на словенското просветителство и на славистиката во целина. Од современ аспект, со оглед на глобализацијата, треба да се грижи за зачувувањето на автентичноста на Словенството на полето на материјалниот и духовниот идентитет на словенските народи. Од национален аспект, на Република Македонија ѝ се потребни институции кои ќе помогнат во зачувувањето на македонскиот идентитет. Од културен аспект, проучувањето на историјата и културата е суштествен дел од изучувањето странски јазици, додека од академски аспект, присуството на славистиката како наука преку катедра за словенска филологија, односно славистика, ќе доведе единствено до зголемување на академското ниво на работата на факултетот и универзитетот воопшто. Од наведените факти, очигледно е дека постои реална потреба во иднина да се основа катедра за словенска филологија, односно славистика.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Kostadin Golakov
Date Deposited: 26 Nov 2012 08:56
Last Modified: 26 Nov 2012 08:56
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2067

Actions (login required)

View Item View Item