Кривичните судења пред римскиот Сенат во време на императорот Тибериј

Apasiev, Dimitar (2018) Кривичните судења пред римскиот Сенат во време на императорот Тибериј. In: Social changes in the global world - Fifth international scientific conference, 6-7 Sept 2018, Stip, Macedonia.

[thumbnail of 86. Krivicnite sudenja vo vreme na Tiberij.pdf]
Preview
Text
86. Krivicnite sudenja vo vreme na Tiberij.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Промените во економско-општествената и државна структура на Рим, кои беa извршени во времето на Принципатот (I век пр.н.е. – III век н.е.), односно при преминот од републиканско кон монархиско државно уредување, неминовно се одразиja и на римското кривично правосудство. Навистина, и во ова време на т.н. Римско класично право, сѐ уште постоеja остатоци од поранешната когнициска
постапка и сѐ уште цветаa постојаните т.н. Квесциони поротни судови (Quaestiones perpetuae или quaestiones ordinariae) – но, паралелно со нив, во раниот период на Империјата, беа воведени и нови форми на кривични судови. Ние, во рамките на овој труд, поради ограничениот расположлив простор, ќе се задржиме главно на организацијата и јурисдикцијата на римскиот Сенат, како
аристократски орган на тогашниот нобилитет, и на судењата кои се одвиваа пред него во овој турбулентен период од римската државно-правна историја – со посебен осврт на дводецениското владеење на вториот принцепс Тибериј (Tiberius / вл. 14–37 год.) кој на престолот дојде по смртта на легендарниот Октавијан Август.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 04 Oct 2018 09:00
Last Modified: 04 Oct 2018 09:00
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20454

Actions (login required)

View Item View Item