Стручниот профил на дипломиран музички теоретичар - педагог

Velkovska-Trajanovska, Valentina (2010) Стручниот профил на дипломиран музички теоретичар - педагог. Yearbook - Faculty of Music Art, 1 (1). pp. 29-32. ISSN 1857-7296

[thumbnail of Strucniot profil.pdf]
Preview
Text
Strucniot profil.pdf

Download (238kB) | Preview

Abstract

Клучниот дел на студиската програма на одделот за музичка теорија и педагогија ја претставуваат предметни програми кои го воведуваат студентот темелно и редоследно во основите на музичката уметност. Клучниот дел на студиската програма на одделот за музичка теорија и педагогија ја претставуваат предметни програми кои го воведуваат студентот темелно и редоследно во основите на музичката уметност. Меѓу останатите сознанија кои идните наставници по музичко образование ги стекнуваат во текот на својата едукација а е од особено значење за нивната работа со учениците во основните училишта од повеќе аспекти - развивање и зачувување на традицијата, културата и идентитетот, преку изучувањето на изведување на народни инструменти или пак специјализацијата покрај останатото и како музички теоретичар - педогог, наставник по народни ора и песни. Студентите можат да изберат во текот на своите студии и хор и хорско диригирање по што можат да основаат и водат хорови, но можат и да следат предмети од џез одделот и повторно да формираат ансамбли во основните училишта. Што значи можат целосно да ги задоволат потребите за нови знаења, искуства и развивање на креативноста на сите млади умови на нашата земја.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Valentina Velkovska Trajanovska
Date Deposited: 23 Apr 2019 07:34
Last Modified: 23 Apr 2019 07:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20244

Actions (login required)

View Item View Item