Мали музичко-формални градбени елементи на музичкото дело

Velkovska-Trajanovska, Valentina and Zelenkovska Leshkova, Stefanija (2018) Мали музичко-формални градбени елементи на музичкото дело. Просветно дело - Списание за педагошки прашања, 2. pp. 83-100. ISSN 0350-6711

[thumbnail of PROSVETNO DELO .pdf]
Preview
Text
PROSVETNO DELO .pdf

Download (364kB) | Preview
[thumbnail of просветно текст.pdf]
Preview
Text
просветно текст.pdf

Download (801kB) | Preview

Abstract

Формалната рамка во која композиторот ги изнесува своите музички идеи е дефинирана како музичка форма и подлежи на општите естетски закони на природата на музичката уметност кои влијаат врз организирањето на музичката материја во една логична и приемлива музичка целина. Според видот на музичкиот материјал, бројот на повторувања и начинот на разработка, музичката форма може да биде проста или сложена Исто така, оваа поделба го диктира и пристапот кон градбените музички целини движејќи се од најмалите кон поголемите, од едноделните кон повеќеделните, и од едно-ставните кон повеќеставните. Во овој текст ќе се осврнеме кон најмалата музичко формална целина-мотив која од времето на класицизмот претставува најзначајна функционална единица. Притоа се претставени и неколку техники на работа со мотивот кои се сметаат за основни постапки и се однесуваат на другите видови музички материјали со различна функција.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Stefanija Leskova Zelenkovska
Date Deposited: 30 May 2018 07:38
Last Modified: 30 May 2018 07:38
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20074

Actions (login required)

View Item View Item