Менаџмент на мени во ресторанското работење

Metodijeski, Dejan and Filiposki, Oliver and Taskov, Nako and Mitreva, Elizabeta (2018) Менаџмент на мени во ресторанското работење. Гера Ком Плус. ISBN 978-608-66178-1-3

[thumbnail of Menadzment na meni vo restoranskoto rabotenje 2018-min.pdf]
Preview
Text
Menadzment na meni vo restoranskoto rabotenje 2018-min.pdf

Download (77kB) | Preview
[thumbnail of korica-meni-final-min.pdf]
Preview
Text
korica-meni-final-min.pdf

Download (405kB) | Preview

Abstract

Книгата Менаџмент на мени во ресторанското работење е наменета за сите кои работат во угостителски објекти за подготовка и послужување на храна и пијалаци, туристичкиот сектор, за академската јавност, студентите, истражувачите, заинтересирани страни од приватниот, јавниот и невладиниот сектор кои директно или индиректно се поврзани со ресторанското работење.
Книгата е изготвена со цел да се збогати постоечката литература поврзана со проблематиката на организацијата и планирањето на менијата во ресторанското работење. Книгата има цел да допринесе за подобрување на познавањата на менаџирањето на менијата во најголем дел за главните готвачи и менаџерите на рестораните, но исто така и за услужниот персонал во угостителските објекти. Во изработката на книгата користени се соодветна стручна и релевантна литература и интернет извори. Книгата е изработена во шест глави.
Во првата глава е опфатен материјалот кој се однесува на историскиот развој на угостителството, појавата на менијата и основните елементи и карактеристики на менаџментот. Во втората глава се објаснети и дефинирани менијата и опфатени се различните видови на менија.
Во третата глава се разгледува целокупниот процес на планирање на мени, тенденциите во ресторанската индустрија, оперативното планирање на мени, стручната литература поврзана со развојот на менијата, факторите кои влијаат на планирањето на мени и механизмите на делување на менито.
Четвртата глава е посветена на презентацијата и дизајнот на менито, оформување и печатење на менито, истражувањата за потребите на менито, подредувањето на артиклите во менито, формирањето на цените на менито и услужниот персонал и менито. Петтата глава го содржи материјалот за етиката и лидерството во ресторанското работење.
Во последната глава е опфатен материјалот кој се однесува на рангирањето со Мишелин ѕвезди во ресторанското работење.

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Dejan Metodijeski
Date Deposited: 05 Mar 2018 13:15
Last Modified: 05 Mar 2018 13:15
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19701

Actions (login required)

View Item View Item