Семинар за изворни инструменти и песни Прилеп 2017

Angelov, Goranco and Jovanov, Ilco (2017) Семинар за изворни инструменти и песни Прилеп 2017. In: Семинарот за изворни народни инструменти и песни - Прилеп. (Unpublished)

[thumbnail of НАСТАВНА ПРОГРАМА ЗА СЕМИНАР ПРИЛЕП 2017 .pdf]
Preview
Text
НАСТАВНА ПРОГРАМА ЗА СЕМИНАР ПРИЛЕП 2017 .pdf

Download (201kB) | Preview
[thumbnail of ImageMagick conversion from image to application/pdf]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
20170707_120748.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Семинарот за изворни народни инструменти и песни се одржа во рамките на Фестивалот за народни инструменти и песни „Пеце Атанасовски“ – Долнени (Прилеп) во периодот од период од 4 јуни до 7 јули 2017год.

За разлика од минатите години кога семинарот го посетија и учесници од странство (Србија, Грција, Бугарија, Русија) оваа година семинаристите беа млади инструменталисти и пеачкисамо од градот Прилеп и Прилепско. Семинаристите ја изучуваа вокалната и инструментална македонска музика и имаа можност да се запознаат со изведувачките техники преку совладување на неколку традиционални напеви а во деот на инструемнталната музика, семинаристите се запознаваа со вештините на свирење на народни инструменти а се стекнаа и со теоретско познавање поврзано со народните музички инструменти. На крајот од семинарот семинаристите настапија и на фестивалот „Пеце Атанасовски“.

Предавањата по изворни народни инструменти ги водеше проф. м-р Горанчо Ангелов а традиционалното изворно пеење го водеше проф. д-р Родна Величковкса и проф. д-р Илчо Јованов.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 20 Feb 2018 11:22
Last Modified: 20 Feb 2018 11:22
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19557

Actions (login required)

View Item View Item