Транснационалниот организиран криминал како закана за националната безбедност

Agrotova, Stefanija and Dojcinovski, Metodija (2016) Транснационалниот организиран криминал како закана за националната безбедност. Можното, реалното и виртуелното во современиот свет. ISSN 978-608-4574-75-0

[thumbnail of zborniktrudovi16elek.pdf EURM 2016.pdf]
Preview
Text
zborniktrudovi16elek.pdf EURM 2016.pdf

Download (357kB) | Preview

Abstract

Истражувањата на безбедносните студии се трудат да бидат поставени во проширениот и
продлабочен контекст, но безбедносното опкружување од нас бара да не го напуштиме
традиционалниот пристап кон прашањето за безбедноста. Различните облици на загрозување се
покомплексни поради одредени фактори, впрочем истите се и тешки за дефинирање, а голем дел од
нив го менуваат обликот и начинот на дејствување. Од другастрана пак, грижите, проблемите и
претпазливоста на националната безбедност доаѓаат од природата на заканите. Динамиката со кои
истите се случуваат дополнително го усложнуваат нивното потекло, утврдувањето на причините а
секако и нивното намалување. Сложеното меѓународно опкружување се претпоставува дека во
индина ќе станува се посложено. Од ова, произлегува дека заканите кои и се случуваат на
националаната безбедност се во постојана променлива состојба. Транснационалниот организиран
криминал е глобална закана, но неговите ефекти се чувствуваат на локално ниво. Истиот овој вид на
криминал има моќ да дестабилизира цели држави и региони. Организираното мрежно работење,
иновативните тактики, страгегии и технологии со кои се служат криминалците доведува до
остварување на нивните цели како на пример перење на пари преку банкарски сметки, сексуална
експлоатација на жени и деца, ситни кражби, кражби на автомобили, насилства и огромен број
злосторства. Под негово влијание се без исклучок и развиените и државите во развој. Иако
организираниот криминал е вкоренет уште многу одамна, за да може државата да ги превенира, да
одговори и да ги сузбие овие асиметрични закани потребно е нивно постојано следење и анализа.
Активностите на овој вид на криминал претставуваат реална закана по националната безбедност.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Military Academy
Depositing User: Metodija Dojcinovski
Date Deposited: 19 Feb 2018 11:47
Last Modified: 19 Feb 2018 11:47
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19555

Actions (login required)

View Item View Item