Револуционерното дело на Ванчо Прке

Cackov, Oliver (2017) Револуционерното дело на Ванчо Прке. Годишен зборник на Факултет за образовни науки, VII. pp. 37-41. ISSN 1409-9187

[thumbnail of Zbornik na FON 2017.pdf]
Preview
Text
Zbornik na FON 2017.pdf

Download (902kB) | Preview

Abstract

Ванчо Прке е народен херој чие револуционерното движење оставило длабоки во Штипско и пошироко во Македонија. Со неговиот интелект и харизма успеал да анмира голем број на младиници како политичка и револуционерна сила. Неговото богато револуционерно искуство било искористено со негово ангажирање за создавање на формирање на месни комитети и партизански одред низ Македонија. Иако неговото револуционерно дејствување било многу кратко Прке ќе биде пример на идните генерации и секогаш ќе служи за поттик и инспирација за се што е човечко и ослободољубиво.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Oliver Cackov
Date Deposited: 13 Feb 2018 12:52
Last Modified: 13 Feb 2018 12:52
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19471

Actions (login required)

View Item View Item