Евлија Челеби во посета на Штип пред неколку векови и неговите впечатоци оставени во ракопис од 1662 ГОД.

Josimovska, Verica (2017) Евлија Челеби во посета на Штип пред неколку векови и неговите впечатоци оставени во ракопис од 1662 ГОД. In: Годишен Зборник на Факултет за образовни науки. Универзитет „Гоце Делчев“ Штип, Штип, pp. 26-33. ISBN ISSN: 1409 - 9187

[thumbnail of Sodrzina Zbornik-na-FON-2017-.pdf]
Preview
Text
Sodrzina Zbornik-na-FON-2017-.pdf

Download (757kB) | Preview
[thumbnail of tekst Zbornik-na-FON-2017-.pdf]
Preview
Text
tekst Zbornik-na-FON-2017-.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Трудот претставува опис на градот Штип од средината на XVII век, прикажано преку патописното раскажување на Евлија Челеби. Патописецот го опишал градот со сите негови карактеристични градби, со посебно внимание на џамиите, Исарот, фунционирањето на градската управа како и истакнувањето на повидните жители на градот.
Клучни зборови: патепис, Штип, џамија, Исар, Безистен.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 13 Feb 2018 13:02
Last Modified: 13 Feb 2018 13:02
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19470

Actions (login required)

View Item View Item