Новооткриена работилница за стакло во Баргала

Atanasova, Ilinka and Nacev, Trajce (2017) Новооткриена работилница за стакло во Баргала. Balcanoslavica. ISSN 2545-4358

[thumbnail of Trajce_Nacev_Balcanoslavica_46.pdf]
Preview
Text
Trajce_Nacev_Balcanoslavica_46.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Апстракт: Со археолошките истражувања во рамките на капиталниот проект Баргала 2007 – 2011 година, во рамките на Епископиумот на градот Баргала, дополнета е сликата за економијата на овој доцноантички град, со откривањето на работилницата за стакло. Оваа работилница откриена е во кула 7 од фортификацијата на градот Баргала. Во кулата откриена е печката за производсвто на стакло со димензии 1.90 Х 1.60 м. Печката може да ја поделиме на два дела: долен дел ложиште и горен дел изграден од тули . Врз основа на откриените монети во Епископиумот, целата економија во Епискоиумот (винаријата, производството на железо), па и работилницата за стакло, најверојатно биле користени во периодот на големите аваро – словенски напади почнувајќи од Jустинијан I (527-565 па се до првата деценија на 7 век односно до Mаврикиj Тибериj (582-602).
Клучни зборови: Баргала, економија, епископиумот, работилница, печка, стакло

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 05 Feb 2018 12:28
Last Modified: 05 Feb 2018 12:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19330

Actions (login required)

View Item View Item