Практичен водич за интегрирана заштита на растенијата

Mitrev, Sasa and Arsov, Emilija and Kovacevik, Biljana and Spasov, Dusan (2017) Практичен водич за интегрирана заштита на растенијата. ISBN 978-608-244-479-6.

Full text not available from this repository.

Abstract

Интегрирано управување со болести и штетници (IPM), уште познато како интегрирана заштита од болести и штетници е принцип кој што се базира на практично интегрирање на економската контрола на болестите и штетниците. Има за цел да се намали популацијата од патогени и штетници бидејќи е важно за економскиот развој на животната средина. Организацијата за земјоделство и храна во склоп на Обединетите Нации интегрираното управување со патогени и штетници го дефинира како: детално разгледување на сите достапни техники за контрола на штетници, како и превземање на соодветни мерки за да се намали развојот на штетници, да се задржи степенот на економска оправданост на пестицидите, со цел да се намалат или минимизираат ризиците за здравјето на луѓето и заштита на животната средина. ИПМ истакнува раст на здрава култура со можност за најмало нарушување на земјоделските екосистеми и ги поттикнува природните механизми за контрола на штетници.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Emilija Arsov
Date Deposited: 31 Jan 2018 14:38
Last Modified: 31 Jan 2018 14:38
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19264

Actions (login required)

View Item View Item