Историјатот и развојниот пат на гудачките инструменти виолина и виола(1)

Zelenkovska Leshkova, Stefanija and Velkovska-Trajanovska, Valentina (2017) Историјатот и развојниот пат на гудачките инструменти виолина и виола(1). Годишен зборник 2017, 4. pp. 81-89. ISSN 1857-7296

[thumbnail of 6. Стеф, Валент .pdf]
Preview
Text
6. Стеф, Валент .pdf

Download (631kB) | Preview

Abstract

Во групата на жичените инструменти спаѓаат и гудачките кај кои треперењето на жиците се постигнува со помош на гудало. Најзначајни во ова семејство и воедно фундаментални во оркестарот се виолината, виолата, виолончело и контрабасот. Развојниот пат во историјата на виолината, а со тоа и на современите гудачки инструменти, тешко да се потврдат со сигурност и прецизно, бидејќи сознанијата се различни, поради недостиг на факти или нивна противречност. Во овој труд се осврнуваме на историјатот на виолината и виолата проследени преку две развојни линии: првата, и воедно најстарата, дека водат потекло од Азија, а втората од инструментариумот на античките Грци.

Клучни зборови: гудачки инструменти, виолина, виола, историјат

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Stefanija Leskova Zelenkovska
Date Deposited: 23 Jan 2018 09:36
Last Modified: 23 Jan 2018 09:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19049

Actions (login required)

View Item View Item