Мише Развигоров - револуционерен деец учител и војвода

Cackov, Kiril and Cackov, Oliver (2017) Мише Развигоров - револуционерен деец учител и војвода. In: Международен научен симпозиум: Митове – стереотипи – мистификации, 29 Sept - 1 Oct 2017, Samokov, Bulgria.

[thumbnail of samokov.pdf]
Preview
Text
samokov.pdf

Download (367kB) | Preview

Abstract

Многу е тешко да се опише ,поточно да се наслика портретот на истакнатиот македонски револуционерен деец , учител и војвода Мише Развигоров. Развигоров целиот свој живот ќе го посвети на за наего најважните идеали.Револуцијата од една страна и работата со неговите ученици од друга страна.Во трудот голем простор е даден на неговата активност како војвода и за односот на турската власт кон него. Развигоров како војвода се грижел и за социјалните и економски прашања на сограѓаните со што знаел да го навлече гневот на турската власт. Осврт е даден и на неговиот допринос како делегат на Организацијата на советувањето во 1904 и 1905 година,на конгресот на Скопскиот револуционерен округ.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Oliver Cackov
Date Deposited: 23 Jan 2018 11:39
Last Modified: 24 Jan 2018 08:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19040

Actions (login required)

View Item View Item