Сомелиерство - стручна симбиоза меѓу кулинарскиот и винскиот туризам

Micev, Georgi and Metodijeski, Dejan (2017) Сомелиерство - стручна симбиоза меѓу кулинарскиот и винскиот туризам. In: Зборник на трудови од втората меѓународна научно-стручна конференција „Состојби и перспективи во туризмот, економијата и бизнис логистиката“, 27 May 2017, Stip, Macedonia.

[thumbnail of Somelierstvo - Strucna simbioza megu kulinarski i vinski turizam.pdf]
Preview
Text
Somelierstvo - Strucna simbioza megu kulinarski i vinski turizam.pdf

Download (5MB) | Preview
[thumbnail of ImageMagick conversion from image to application/pdf]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
korica-izgled.pdf

Download (113kB) | Preview

Abstract

Кулинарскиот туризам опфаќа широк спектар на активности кои се поврзани со храната. Од понуда на специфична и традиционална кујна, до организација на кулинарски натпревари и манифестации поврзани со храната, вклучување на туристите во набљудување или подготовка на јадењата и обука и друго. Винскиот туризам вклучува посета на винарии, дегустација и купување на вино, вински патишта, вински манифестации и др. Кулинарскиот и винскиот туризам во последните децении имаат голема перспектива за развој. Во овој труд ќе бидат дадени примери од сомелиерството и стручни насоки како сомелиерството придонесува во симбиозата меѓу кулинарскиот и винскиот туризам.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Dejan Metodijeski
Date Deposited: 25 Dec 2017 12:02
Last Modified: 25 Dec 2017 12:02
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18814

Actions (login required)

View Item View Item