Геометалургија

Delipetrev, Marjan and Zlatkov, Goce and Doneva, Blagica and Panov, Zoran and Karanakova Stefanovska, Radmila and Popovski, Risto and Blažev, Krsto (2017) Геометалургија. In: X Стручно советување со меѓународно учество Подекс – Повекс ’17, 03-05 Nov 2017, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of 3.4. Marjan Delipetrev.pdf]
Preview
Text
3.4. Marjan Delipetrev.pdf

Download (976kB) | Preview

Abstract

Повисоките еколошки и социо-економски барања во експлоатацијата на идните минерални ресурси бараат сеопфатно знаење за рудните телата дури и во раните фази на рударскиот процес. Геометаллургијата комбинира геолошки и минерални информации за да создаде просторен модел за планирање и управување со производството. Примената на геометаллуршкиот концепт ја подобрува ефикасноста на ресурсите, ги намалува оперативните ризици и помага во оптимизирање на производството на таков начин што исто така се разгледуваат одржливоста и социо-економските фактори. Со геометаллуршки модел е можно да се изучува различно производствено сценарио почнувајќи од истражување до изводливоста и фази на производство. Постојат некои алтернативни начини за градење на геометаллуршки модел, но минералошкиот пристап е генерички (заеднички) и може да се усвои за секаков вид на минерални суровини. Овој документ опишува како еден ваков концепт се користи во рударската индустрија и ги демонстрира придобивките во однос на подобрената ефикасност на ресурсите во различни рудни депозити.
Клучни зборови:

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 13 Dec 2017 11:31
Last Modified: 13 Dec 2017 11:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18624

Actions (login required)

View Item View Item