Водич за земање почвени проби од земјоделски површини

Trajkova, Fidanka and Zlatkovski, Vasko (2017) Водич за земање почвени проби од земјоделски површини. ISBN 978-608-244-483-3.

[thumbnail of Vodic za zemanje pocvena proba_finalna.pdf]
Preview
Text
Vodic za zemanje pocvena proba_finalna.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Содржина:

1.Вовед
1.1 Што е почва?
1.2 Што е плодност на почвата?
1.3 Кои хранливи материи растенијата ги земаат од почвата?
2. Основни принципи на исхрана на растенијата
3. Зошто се прави агрохемиска анализа на почвена проба?
4. Кои се најважните параметри што треба да ги опфати анализата на почвен примерок?
4.1 pH вредност на почвен примерок
4.2 ЕС вредност на почвен примерок
4.3 Содржина на вкупен азот
4.4 Содржина на леснодостапен фосфор
4.5 Содржина на леснодостапен калиум
4.6 Содржина на органска материја
5. Кога се зема почвена проба за агрохемиска анализа?
6. Општи правила за правилно земање на почвени проби
7. Земање почвена проба за агрохемиска анализа од ораница
8. Земање почвена проба за агрохемиска анализа од пластеник / оранжерија
8.1 Земање почвена проба од површина планирана за пластеник/оражерија
8.2 Земање почвена проба од пластеник/оранжерија со постоечка култура
9. Земање почвена проба за агрохемиска анализа од овоштарник
9.1 Земање почвена проба од површина планирана за овоштарник
9.2 Земање почвена проба од површина со постоечки овоштарник
10. Земање почвена проба за агрохемиска анализа од лозов насад
10.1 Земање почвена проба од површина планирана за лозов насад
10.2 Земање почвена проба од површина со постоечки лозов насад

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Agricultural Sciences > Agriculture, forestry, and fisheries
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Fidanka Trajkova
Date Deposited: 20 Nov 2017 09:47
Last Modified: 02 Feb 2018 08:55
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18608

Actions (login required)

View Item View Item