Подобро орално здравје за повеќе весели насмевки

Dimova, Cena and Naskova, Sanja and Haliti, Sibeldzan and Trajanovski, Daniel and Ljativ, Sabina and Eminoska, Selma and Eminoska, Alma (2017) Подобро орално здравје за повеќе весели насмевки. [Project] (In Press)

[thumbnail of ПРИЛОГ 7 -ПРЕДЛОГ ПОСТЕР.pdf]
Preview
Text
ПРИЛОГ 7 -ПРЕДЛОГ ПОСТЕР.pdf

Download (664kB) | Preview
[thumbnail of Прилог 8 - АНКЕТЕН ЛИСТ.pdf]
Preview
Text
Прилог 8 - АНКЕТЕН ЛИСТ.pdf

Download (196kB) | Preview
[thumbnail of proekt 2017 -2018.pdf]
Preview
Text
proekt 2017 -2018.pdf

Download (972kB) | Preview
Official URL: http://www.iriz.org.mk/

Abstract

Основна цел на истражувачкиот проект под наслов: „ПОДОБРО ОРАЛНО ЗДРАВЈЕ ЗА ПОВЕЌЕ ВЕСЕЛИ НАСМЕВКИ“ е да се направи истражување во врска со навиките на училишни деца од ромска популација од областа на оралното здравје. Реализацијата на поставената основна цел ќе се овозможи преку поставување на следниве посебни цели:
- Да се утврди социоекономскиот статус на училишни деца од ромска популација,
- Да се проценат нивните навиките за правилна исхрана,
- Да се утврдат нивните навиките за одржување на орална хигиена,
- Да се процени нивното знаењето за превенирање на можни повреди на заби при спортски активности.
Во истражувањето ќе бидат вклучени испитаници - училишни деца од 9-13 години, поточно, ученици од трето и шесто одделение од три основни училишта во кои учат ученици од ромска популација.
Во функција на реализација на основните и посебните цели, истражувачите на ова истражување ќе ги извршат следниве активности: подготовка на прашалници, надгледни материјали и презентации, спроведување на анкета, презентирање и обука за правилна исхрана, обука за одржување на орална хигиена, препораки за превенирање на можни повреди на забите и орални ткива при разни спортски активности. Истражувањето ќе се спроведи во периодот од февруари-март 2017 година, во општините според место на живеење на истражувачите.
Анализата на наодите ќе се работи сукцесивно во периодот 2017/2018 година. Од добиените резултати ќе произлезат појдовни сегментите на кои понатаму ќе има потреба да се делува со цел за подобрување на оралното здравје кај училишните деца од ромска популација.

Item Type: Project
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 11 Dec 2017 11:33
Last Modified: 11 Dec 2017 11:33
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18559

Actions (login required)

View Item View Item