Студија на случај: Зошто некои општествени движења се поуспешни од други?

Pop Zarieva, Natalija and Iliev, Krste (2016) Студија на случај: Зошто некои општествени движења се поуспешни од други? Зброник на трудови. Втора меѓународна научна конференција „Општествените промени во глобалниот свет“. pp. 158-167. ISSN 978-608-244-314-0

[thumbnail of Студија на случај. Зошто некои општествени движења се поуспешни од други.pdf]
Preview
Text
Студија на случај. Зошто некои општествени движења се поуспешни од други.pdf - Published Version

Download (453kB) | Preview
[thumbnail of Proceedings 2016-4.pdf]
Preview
Text
Proceedings 2016-4.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Апстракт

Цел на овој труд е да се истражат основните карактеристики на општествените движења и да се утврди како и во колкава мера нивните дистинктивни обележја придонесуваат за нивната успешност. Успехот на општествените движења е тешко мерлива категорија имајќи го предвид фактот дека општествените движења се разликуваат во своите дејства, големина, природа, стратегија, културната, општествената и политичката состојба, како и многу други карактеристики. Трудот презентира неколку различни дефинирања за тоа што претставува поимот општествено движење. Понатаму, ги истражува елементите од кои се составени тие за да ги истакне критичните елементи кои ги прават некои општестевени движења поуспешни од други. Трудов идентификува четири надворешни и четири внатрешни фактори кои влијаат на успешноста на општествените движења. Од внатрешните фактори се фокусираме на: организациска трајност, прифатеност на противникот, степен и вид на организација и разновидност на лидерството. Од широкиот спектар на надворешни фактори ги анализираме: политичката средина, сојузници и јавното мислење. Основата на овој труд е студија на случај во која се анализираат и споредуваат две општествени движења: Движењето за правата на граѓаните (Civil Rights Movement) на Мартин Лутер Кинг и Движењето Окупирај го Волстрит (Occupy Wall Street Movement). Трудот дава преглед на основните дејства на овие движења, ги лоцира областите во кои тие имале успех и се обидува да ги открие факторите кои придонеле за едното да биде поуспешно од другото. Компаративната рамка ќе ни овозможи да ги контрастираме факторите кои имале влијание на успешноста на овие опшествени движења.

Клучни зборови: Општествени движења, успешност, фактори, Движење за правата на граѓаните, Движење окупирај го Волстрит

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Other humanities
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Krste Iliev
Date Deposited: 11 Dec 2017 12:55
Last Modified: 11 Dec 2017 12:55
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18484

Actions (login required)

View Item View Item