Ликвидација на отворени инвестициски фондови

Miseva, Kristina (2010) Ликвидација на отворени инвестициски фондови. Годишен зборник на Правен факултет, 2. ISSN 1857-7229

[thumbnail of Ликвидација на отворени инвестициски фондови, Зборник Правен, бр. 2.docx] Text
Ликвидација на отворени инвестициски фондови, Зборник Правен, бр. 2.docx

Download (33kB)

Abstract

Ликвидацијата на отворените инвестициски фондови се одвива во постапка, која е различна во зависност од причините поради кои настанува ликвидирањето на отворените фондови. Оттука, и иницијативата на авторот за изработка на еден ваков краток труд каде акцент ќе се стави исклучиво на ликвидирањето на отворените инвестициски фондови и друштвата за управување на отворените инвестициски фондови. За цел полесно согледување на причините за ликвидирање на отворените фондови, во апстрактна смисла издвоено се прикажани причините за ликвидирање на фондовите и причините за ликвидирање на друштвата за управување со отворени инвестициски фондови. Терминацијата, односно ликвидацијата на друштвата претставува сложена постапка која настанува со или спротивно на „волјата на друштвото“. Затоа и ликвидацијата на отворените инвестициски фондови иницира отворање дилеми поврзани со оваа проблематика оставајќи простор за понатамошна анализа.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Kristina Miseva
Date Deposited: 23 Nov 2012 14:53
Last Modified: 28 Jan 2015 11:01
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1842

Actions (login required)

View Item View Item