Основни претпоставки за поставеноста на правниот систем во рамките на доцноосманлиската империја

Stojanovski, Strasko (2013) Основни претпоставки за поставеноста на правниот систем во рамките на доцноосманлиската империја. Годишен зборник на Правниот факултет, Универзитет „Гоце Делчев”- Штип.

[thumbnail of za godisnik na praven fakultet.doc] Text
za godisnik na praven fakultet.doc

Download (121kB)

Abstract

Правниот систем во доцната Османлиска империја вклучува повеќе аспекти на традиционалното османлиско право, правото на конфесионалните заедници и модерното европско право прилагодено за користење во рамките на Империјата. Оваа рамка служи како основа за глобална општествена трансформација внатре во Османлиската империја, но и како предуслов за утилизација на правните норми во рамките на новоформираните нации- држави произлезени од османлискиот контекст. Како резултат на ваквата основа многу аспекти на современото позитивно право на денешните Балкански држави може да се поврзат со ваквите рани фази на модернизација. Раните напори за создавање на уставно базиран правен систем во 1876 и 1908 година се покажале како ентузијастички предизвик на тоа време, но во иднина послужиле како основа за трансформација на традиционално монархиски базираните системи кон создавање на модерни, секуларни нации- држави со републикански организирани политички системи.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 23 Nov 2012 10:50
Last Modified: 20 Jan 2014 08:47
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1823

Actions (login required)

View Item View Item