Придонес на фармацевтите во контрола на резистентноста на антибиотиците

Angelovska, Bistra and Drakalska, Elena and Cvetkovski, Aleksandar and Ivanovska, Verica and Atanasova, Dijana and Micevska, Angela (2017) Придонес на фармацевтите во контрола на резистентноста на антибиотиците. [Project]

[thumbnail of Proekt_2017.pdf]
Preview
Text
Proekt_2017.pdf

Download (764kB) | Preview

Abstract

Антибиотиците се лекови кои ги убиваат или го спречуваат растот на бактериите, а немаат никакво влијание врз вирусите. Се издаваат по препорака од лекар во јавните аптеки од фармацевт, согласно националната регулатива во Република Македонија.
Во болничките установи, антибиотиците се користат за лакување и профилакса на инфекции. Соодветно спроведената антибиотска терапија дава извонредни резултати. Од друга страна, неоправданата и нерационална употреба на антибиотиците ги зголемува трошоците на интервенцијата и има последици за пациентот.
Антимикробната резистенција претставува јавно-здравствен проблем кој ја компромитира терапијата, води кон неповолен терапевтски ефект, го продолжува лекувањето, ги зголемува трошоците за лекување и болничкиот престој и има социјално-економски последици по целото општество
Цел на ова истражување е евалуација на потрошувачката на антибиотици во јавните аптеки и болничките установи во РМ споредено со препораките на МБД и стандардните терапевтски водичи, ризик факторите за појава на антимикробна резистенција, мерките за рационализација на употребата на антибиотици и економскиот ефект за поединците и општеството. За остварување на поставените цели ќе користиме релевантни литературни податоци, соодветни фармакоепидемиолошки методи и анализи спроведени на фармацевти, пациенти и болнички установи.
Резултатите, дискусијата и заклучоците ќе ни дадат нови сознанија за степенот на рационализацијата на антибиотската терапија во РМ споредено со земјите на ЕУ и препораките на МБД.

Item Type: Project
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Bistra Angelovska
Date Deposited: 17 Jul 2017 10:54
Last Modified: 17 Jul 2017 10:54
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17930

Actions (login required)

View Item View Item