Улогата на наставникот и ученикот при совладувањето на правилен изговор во изучувањето на англискиот како странски јазик

Prodanovska, Vesna (2017) Улогата на наставникот и ученикот при совладувањето на правилен изговор во изучувањето на англискиот како странски јазик. In: International Scientific Conference St. Kliment’s Lifework, 23-24 Јune 2016, Stip, Macedonia.

[thumbnail of Vesna Prodanovska trud Sv Kliment nova verzija.pdf]
Preview
Text
Vesna Prodanovska trud Sv Kliment nova verzija.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Апстракт:
Изговорот е една област во изучувањето на странскиот јазик која е често
занемарена, што веројатно се должи на фактот што се смета како цел тешка за
совладување. Во наставата по правилен изговор наставниците треба да имаат
предвид дека изговорот во споредба со другите аспекти на усвојувањето на
јазикот секогаш ќе биде означено со личниот однос на ученикот кон странскиот
јазик и неговите вештини. Поради многуте карактеристики треба да се обрне
внимание на одредени аспекти на предавањето и усвојувањето на правилниот
изговор на странски јазик (teachability-learnability) кои се сврзани со одредени
услови и заради тоа особено проблематични за предавање. Во овој труд се
разгледуваат улогите на наставникот, на ученикот, но и изучувањето под
водство на наставникот наспроти самосталното изучување на изговор како дел
од совладувањето на странскиот јазик низ призмата на повеќе автори од таа
област.
Kлучни зборови: Изговор, улогата на наставникот, улогата на ученикот,
правилен изговор, странски јазик, teachability-learnability

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Vesna Prodanovska
Date Deposited: 21 Jun 2017 11:37
Last Modified: 21 Jun 2017 11:37
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17897

Actions (login required)

View Item View Item