Грчката „Македонска борба“ и грчката политика во Балканските војни и Букурешкиот договор

Stojanovski, Strasko and Ljorovski, Dimitar (2017) Грчката „Македонска борба“ и грчката политика во Балканските војни и Букурешкиот договор. In: Македонско-Руски научен собир „Букурешкиот мировен договор (1913) и неговите долгорочни последици за Македонија и Југоисточна Европа“, 27-28 June 2013, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of DOC (10).pdf]
Preview
Text
DOC (10).pdf

Download (432kB) | Preview
[thumbnail of Strasko Stojanovski, Dimitar Ljorovski 3.pdf]
Preview
Text
Strasko Stojanovski, Dimitar Ljorovski 3.pdf

Download (424kB) | Preview

Abstract

Грчката „Македонска борба“ го опфаќа историскиот период од 1904 до 1908 година. Овој термин, кој ја означува паравоената интервенција на грчката држава на дел од Османлиската империја, територијално опфаќал голем дел од површината на географска Македонија, пред сѐ во нејзините јужни и централни делови. Во суштина „Македонската борба“ претставувала паравоена интервенција на грчката држава реазлизирана по крајот на Илинденското востание и усвојувањето на Мирштецките реформи, насочена против Македонската револуционерна организација (МРО) и структурите на другите балкански, црковно-национални, пропаганди во османлиска Македонија.
Клучни зборови: Грција, Македонија, Македонско прашање

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 10 Apr 2017 09:49
Last Modified: 10 Apr 2017 09:49
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17686

Actions (login required)

View Item View Item