Водичарки во планинските села од Скопска Блатија

Janevski, Vladimir (2016) Водичарки во планинските села од Скопска Блатија. Македонски Фолклор, 71. pp. 337-346. ISSN YU 0542-2108

[thumbnail of Makedonski folklor 71.pdf]
Preview
Text
Makedonski folklor 71.pdf

Download (461kB) | Preview
[thumbnail of JV 1.pdf]
Preview
Text
JV 1.pdf

Download (496kB) | Preview

Abstract

Обредните женски поворки се сретнуват во неколку планински села во етничкиот предел Скопска Блатија. Се изведувале до средината на 20 век. Специфика за овие обредни поворки е девојки пред нивното мажење во зимскиот циклус поточно на 19 - 20 јануари од куќа до куќа да пеат песни во чест на домаќините или членови на семејството. Специфика за овие поворки е и податокот дека за време на празнувањето се сретнува и орска традиција која има многу стари елементи во методските елементи. Носијата кои овие девојки ја носат најчесто има атрибути од невестинскиот период.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Art Academy
Depositing User: Vladimir Janevski
Date Deposited: 01 Mar 2017 10:57
Last Modified: 01 Mar 2017 10:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17536

Actions (login required)

View Item View Item