Застапеност на ревматоиден артрит во општина Кочани во периодот од 2010-2014 година

Karov, Stole and Nikolovska, Lence (2016) Застапеност на ревматоиден артрит во општина Кочани во периодот од 2010-2014 година. In: Втор Конгрес на физиотерапевти на Република Македонија, 16-18 Sept 2016, Struga, Macedonia.

[thumbnail of Зборник - Втор Конгрес на физиотерапефти.pdf]
Preview
Text
Зборник - Втор Конгрес на физиотерапефти.pdf

Download (515kB) | Preview
[thumbnail of LN 7.pdf]
Preview
Text
LN 7.pdf

Download (417kB) | Preview

Abstract

Ревматоидниот артрит е хронична системска болест која доведува до прогресивно оштетување на зглобовите, промена на квалитетот на животот, како и скратување на животниот век кај пациентите дијагностицирани со оваа болест. Kлиничкиот тек е прогресивен и најчесто структурните оштетувања се развиваат во првите две години од дијагностицирање на болеста. Може да настане неповратно оштетување на зглобовите и траен инвалидитет.Рехабилитацијата кај пациентите со ревматоиден артрит за цел да се намали болката и да се спречи или забави понатамошно функционално оштетување на зглобовите.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lence Nikolovska
Date Deposited: 15 Feb 2017 14:53
Last Modified: 15 Feb 2017 14:54
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17416

Actions (login required)

View Item View Item