Заштита при работа во лабораторија

Arsov, Emilija and Mitrev, Sasa (2017) Заштита при работа во лабораторија. ISBN 978-608-244-363-8.

Full text not available from this repository.

Abstract

Аналитичарите вработени во лабораториски услови, во текот на извршување на своите работни обврски, постојано се изложени на контакт со различни штетни материјали и имаат зголемен ризик за настанување на различни повреди при работата. Последната деценија со напредокот на технологијата и лабораториските модели на работа, било забележано дека заштитата при работа во лабораториски услови е клучен момент за одржливост и сигурност при работа, и според тоа се изработуваат и воведуваат стандарди и инструкции за правилна лабораториска работа.
Оваа скрипта има за цел да ги запознае студентите со основните принципи на лабораториската работа, како и со начините на лична заштита во лабораториски услови.
Во текот на следењето на практичниот дел од овој предмет, студентите ќе имаат можност да се запознаат со типовите на лаборатории според нивото на биолошка безбедност, со цел да научат како правилно да се однесуваат со секоја од нив а со тоа и како лично да се заштитат при секојдневните активности, ќе се запознаат со основните лабораториски техники како и со приборот за работа, како и начинот на ракување со биолошкиот материјал.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Emilija Arsov
Date Deposited: 10 Feb 2017 14:40
Last Modified: 10 Feb 2017 14:40
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17288

Actions (login required)

View Item View Item