Учителот личност што треба да се следи и почитува

Cackov, Oliver (2016) Учителот личност што треба да се следи и почитува. Научно - стручна трибина „Предизвиците и перспективите на учителската професија“, Факултет за образовни науки, Штип. ISSN ISBN: 978-608-244-365-2

[thumbnail of Binder1.pdf]
Preview
Text
Binder1.pdf

Download (373kB) | Preview

Abstract

Учителите кои се свесни за својата исклучителна и голема улога знаат да ја ценат дадената можност и чест, се гордеат со резултатите на својот труд и се радуват на успесите на своите учиници што ги допреле со својот професионален и личен авторитет. Покрај родителите, учителот е највлијателната личност во годините кога се формира личноста на ученикот. Главнито успех во изборот на неговата работа се состои во начинот како ќе им се доближи на учениците.Како со нив ќе постапува и каков ќе биде неговиот однос кон нив. Тој го постигнува тоа ако искрено ја сака својата професија и учениците. Треба да се каже и тоа дека не може да се замисли добат учител без неговите лични карактеристики и морални вредности.Само таков учител може да стекне доверба и да изгради авторитет помеѓу учениците,родителите и пошироката околина

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Oliver Cackov
Date Deposited: 10 Feb 2017 10:07
Last Modified: 10 Feb 2017 10:07
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17232

Actions (login required)

View Item View Item