Процентуална застапеност на капсаициноиди во плодови од Capsicum sp. култивирани во Република Македонија

Maksimova, Viktorija and Koleva Gudeva, Liljana and Arsova-Sarafinovska, Zorica and Shishovska, Maja (2016) Процентуална застапеност на капсаициноиди во плодови од Capsicum sp. култивирани во Република Македонија. Годишен зборник 2016, Земјоделски факултет, 14 (1). ISSN 1409-987X

[thumbnail of godisen zbornik ZF 2016.pdf]
Preview
Text
godisen zbornik ZF 2016.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Капсаицинот е главен претставник од групата на протоалкалоиди, капсаициноиди. Формирањето на капсаициноидите е специфична особина карактеристична само за секундарниот метаболизам на растенијата од родот
Capsicum. Лутите пиперки се карактеризираат со присуството на ванилил конјугати од амиден тип, отсутни или заменети од страна на нивните нелути естри, изостери (капсиноиди) кај благите видови
на пиперки. Пиперката Capsicum annuum L., fam.Solanace, по своето стопанско значење е една од водечките градинарски култури во Република Македонија. Таа се одгледува најмногу заради плодовите што се користат во исхраната преку целата година, во нивната ботаничка или технолошка зрелост.
Поради тоа целта на овoј труд беше да се направи анализа на процентуалната застапеност на најзастапените капсаициноид и тоа капсаицин, дихидрокаспаицин и нордихидрокапсаицин во екстрактите добиени од плодовите на петнаесет различни генотипови на
Capsicum annuum L., fam. Solanaceae.

Item Type: Article
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Viktorija Maksimova
Date Deposited: 03 Feb 2017 09:55
Last Modified: 03 Feb 2017 09:55
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17109

Actions (login required)

View Item View Item