Идентитетот кај Македонците муслимани: помеѓу етно-лингвистичките карактеристики и политичката мобилизација

Stojanovski, Strasko (2016) Идентитетот кај Македонците муслимани: помеѓу етно-лингвистичките карактеристики и политичката мобилизација. In: Македонците со исламска религија во историски и современ контекст. МАНУ, pp. 55-80. ISBN 978-608-65143-6-5

[thumbnail of DOC004 (1).pdf]
Preview
Text
DOC004 (1).pdf

Download (261kB) | Preview
[thumbnail of tribina manu 2015 (1).pdf]
Preview
Text
tribina manu 2015 (1).pdf

Download (546kB) | Preview

Abstract

Колективниот идентитет кај Македонците муслимани се карактеризира со дивергентноста на дискурзивниот однос на државата и нејзините институции и органски детермираните етно-лингвистички карактеристики. Етимолошката одредница на општествената категоризација Македонци муслимани се поврзува со дефинирањето кое е поврзано со факторот на себе-идентификацијата со двојна природа: 1. Како субгрупа која е дел од македонското национално ткиво и 2. Одредница кој се врзува со културните карактеристики како објективна категорија, но истовремено обединува различни национални афилијации кои се детерминирани во прв ред од различните фактори на политичка мобилизација кај ова група. Исто така еден од факторите на одредување на идентитетот се демаркационите линии на градење ан етничките граници во однос на Другиот, кои се определени од етно-јазичните карактерискики од една страна и конфесионалната припадност од друга.
Клучни зборови: Македонци муслимани, идентитет, ислам, нација, Македонија

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > History and archaeology
Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 28 Nov 2016 09:44
Last Modified: 28 Nov 2016 09:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16671

Actions (login required)

View Item View Item