Конспиративно стационарно згрижување и лекување на територијата на Македонија во периодот 1941-1944

Josimovska, Verica (2016) Конспиративно стационарно згрижување и лекување на територијата на Македонија во периодот 1941-1944. Annual Miscellaneous Collection, 6. pp. 87-98. ISSN 1409-9187

[thumbnail of f1.pdf]
Preview
Text
f1.pdf

Download (490kB) | Preview

Abstract

Потребата од стационарно лекување на ранетите во НОБ во Македонија за време на Втората светска војна била поврзана со обемот на воените операции на теренот. Доколку тие биле поинтензивни и пообемни потребата од лекување и згрижување на тешко ранетите била поголема. Во таа насока се движел и развитокот партизанските болници во Македонија.
До пред крајот на војната биле исклучиво подвижни амбуланти и прифатилишта со територијална функција, во планинските и шумските села во зафрлените шумски колиби. Единствени неподвижни установи во партизанскиот санитет во Македонија биле корпусните болници и болницата на ГШ на НОВ и ПОМ во октомври 1944 година.
Клучни зборови: Болници, НОБ, Македонија, Втора светска војна,

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 28 Nov 2016 09:57
Last Modified: 28 Nov 2016 09:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16665

Actions (login required)

View Item View Item