Образовни институции во Штип на српски наставен јазик во периодот 1913-1941 година

Josimovska, Elena and Josimovska, Verica (2016) Образовни институции во Штип на српски наставен јазик во периодот 1913-1941 година. In: Афирмација, продлабочување и проширување на вековните културни врски меѓу Р.Македонија и Р.Србија (Зборник на трудови од Меѓународниот научен собир, одржан на 30-ти и 31-ви октомври 2015 година во Битола). Конзулат на Р.Србија во Р. Македонија – Битола, Битола, pp. 667-674. ISBN 978-608-65122-5-5

[thumbnail of Zbornik.pdf]
Preview
Text
Zbornik.pdf

Download (341kB) | Preview
[thumbnail of trud-Bitola.pdf]
Preview
Text
trud-Bitola.pdf

Download (970kB) | Preview

Abstract

Во трудот станува збор за периодот на српските училишта во Штип кој започнал 1913 година и завршил со априлската војна 1941 година. Овој период се карактеризира со воведување на гимназиско образование опфатено со телесно-културни воншколски активности. Оваа гимназија била прва таква образовна институција во историјата на Штип и единствена во Источниот регион на Вардарска дел од Македонија.Со оваа гимназија им се отвориле вратите на многу штипски ученици да се запишат на факултет и да се здобијат со универзитетски дипломи.Исто така во овој период биле отворени и занаетчиски училишта кои давале можност за егзистенција на младата популација од Штип.

Клучни зборови: Штип, српски училишта, гимназија, занаетчиски школи

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 26 Oct 2016 14:07
Last Modified: 26 Oct 2016 14:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16529

Actions (login required)

View Item View Item