Традиционалното културно творештво на Власите во Р. Македонија со посебен осврт на традиционалните носии, Штипски регион

Dimitrijeva, Vanga (2016) Традиционалното културно творештво на Власите во Р. Македонија со посебен осврт на традиционалните носии, Штипски регион. [Project]

[thumbnail of програма.jpg]
Preview
Image
програма.jpg

Download (6MB) | Preview
[thumbnail of programa zadna strana.jpg]
Preview
Image
programa zadna strana.jpg

Download (5MB) | Preview
[thumbnail of Poster Vanga_01.jpg]
Preview
Image
Poster Vanga_01.jpg

Download (2MB) | Preview

Abstract

Проект кој ги опфаќа традиционалните носии на Власите во Штип, во кој тие се изложени и воедно направени нови костими по оригиналниот крој и со идентични материјали, овој проект ги опфаќа и фолклорните влашки здруженија кои освен влашкиот фолклор преку песна ги содржи и носиите како главен симбол на влашката култура и традиција. Изработени се но 40 костими кои ја претставуваат симболиката на оригиналниот и кои се користат за да се прикаже оваа култура која е творена на ова тло и со посебна спецификација за нејзино одржување преку овие меѓународни фолклорни и сценски изданија

Item Type: Project
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Technology
Depositing User: Vanga Dimitrijeva
Date Deposited: 15 Sep 2016 12:09
Last Modified: 15 Sep 2016 12:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16240

Actions (login required)

View Item View Item