CICERO - Disertissime Romuli Nepotum (I)

Apasiev, Dimitar (2015) CICERO - Disertissime Romuli Nepotum (I). Годишен зборник на Правен факултет 2015, V (5). pp. 19-32. ISSN 1857-8713

[thumbnail of 76. Cicero - Dissertissime Romuli Nepotum (I).pdf]
Preview
Text
76. Cicero - Dissertissime Romuli Nepotum (I).pdf

Download (7MB) | Preview

Abstract

Маркo Тулиe Цицерон, според традиционалниот изговор, или Марк Тулиј Кикерон (Мarcus Tullius Cicero / 106–43 год. пр.н.е.), според поавтентичниот класичен изговор на латинскиот јазик, важи за прво и најпрепознатливо име во римското и во целокупното античко, па и светско беседништво. Според мислењата на голем број видни проучувачи на класичната реторика, тој е првиот и последен
автентичен римски „совршен говорник“ (perfectus orator)! Истовремено, тој е и една од најзначајните личности од Антиката чиј индивидуален придонес остави печат во духовниот развиток на човештвото. Во неговиот лик се споени различни дела, идеи и доблести – така што неговиот живот
и неговите размисли и натаму предизвикуваат интересирање во сите цивилизирани култури. Целта на овој труд, кој е прв дел од трилогијата посветена на Кикерон, е одблизу да се осврне на неговиот животен пат и државничка кариера, додека останатите делови ќе бидат посветени на неговиот теоретски и практичен придонес кон реториката.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Humanities > History and archaeology
Social Sciences > Law
Social Sciences > Media and communications
Humanities > Other humanities
Social Sciences > Other social sciences
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 17 May 2016 11:03
Last Modified: 17 May 2016 11:03
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15827

Actions (login required)

View Item View Item