Војничките театри на Македонскиот фронт низ фотографскиот објектив (1916-1918)

Josimovska, Elena and Josimovska, Verica (2015) Војничките театри на Македонскиот фронт низ фотографскиот објектив (1916-1918). Театарски гласник (84/85). pp. 139-144. ISSN 0351-9600

[thumbnail of Sodrzina.pdf]
Preview
Text
Sodrzina.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of Vojnickite teatri na makedonskiot front.pdf]
Preview
Text
Vojnickite teatri na makedonskiot front.pdf

Download (992kB) | Preview
[thumbnail of ImageMagick conversion from image to application/pdf]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
scan0006.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Театарските активности на Македонскиот фронт се доволен доказ за театарот како своевиден феномен и потребата од него и во војна и во мир. Според расположивите податоци: фотографии, театарски плакати, записи и сеќавања може да се констатира дека на Македонскиот фронт се посветувало големо внимание на театарски и музички престави. Театрите никнувале на фронтот, на борбените линии во затишјата помеѓу борбите, на борбените положби, во заробеничките логори. Во недостиг на материјали, освен за српските и бугарските војнички театри, нема можности да се зборува за театарски престави на другите присутни војски на Македонскиот фронт.
Клучни зборови: театар, музика, претстава, Македонски фронт, Прва светска војна.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 15 Feb 2016 10:59
Last Modified: 15 Feb 2016 10:59
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15457

Actions (login required)

View Item View Item