Сензорна и аналитичка евалуација на ладно - цедени масла од сончоглед

Kostadinovic Velickovska, Sanja and Mitrev, Sasa and Ilieva, Fidanka and Mihajlov, Ljupco (2015) Сензорна и аналитичка евалуација на ладно - цедени масла од сончоглед. Годишен зборник 2015 - Земјоделски Факултет. ISSN 1409-987X

[thumbnail of статија -годишен зборник.pdf]
Preview
Text
статија -годишен зборник.pdf

Download (930kB) | Preview

Abstract

Составот на масните киселини, испарливите компоненти и сензорна евалуација на 16 ладноцедени сончогледови масла беа предмет на ова истражување. Низок удел на мононезаситена олеинска киселина и висок удел на полинезаситена линолеинска киселина (со удел преку 60%) може да предизвика брза оксидација на маслото во споредба со масла кои имаат висок удел на олеинска киселина и да предизвикаат „ужегнат“, „кисел“ или „горчлив“ вкус. Количеството на α-пинен може да служи како маркер при процесот на производство на ладноцедено сончогледово масло. Овој монотерпен е многу испарлив. Според тоа, екстремно ниски концентрации на овој монотерпен, како и други испитувани монотерпени укажуваат на незадоволителен квалитет на сончогледови зрна или несоодветен третман на зрната пред процесот на ладно цедење.
Клучни зборови: ладноцедени сончогледови масла, испарливи компоненти, состав на масни киселини, сензорна евалуација.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Chemical sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Sanja Kostadinovik
Date Deposited: 11 Feb 2016 12:22
Last Modified: 11 Feb 2016 12:22
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15331

Actions (login required)

View Item View Item