Објективни критериуми и право на самоопределување

Stojkov, Stojko (2015) Објективни критериуми и право на самоопределување. In: Општествените промени во глобалниот свет Правен факултет Штип 2015, 03-05 Sept 2015, Stip, Macedonia. (Unpublished)

[thumbnail of Program.pdf]
Preview
Text
Program.pdf

Download (409kB) | Preview
[thumbnail of SS 1.pdf]
Preview
Text
SS 1.pdf

Download (455kB) | Preview

Abstract

Оваа статија го обработува проблемот со суспендирање правото на самоопределување и негирање на малцинства и етницитети од некои современи држави доминирани од етнонационалистичката идеологија. Шпекулирањето со отсуство на општоприфатена меѓународна дефиниција за национално малцинство, и манипулирањето со „објективните критериуми“се дискриминираат малцинствата во име на одбрана на национални митови. Преку отсуството на дефиниција и инсистирањето на објективни критериуми државите настојуваат да го зачуваат за себе правото да решаваат за идентитетот на човекот. Таквиот приод го сведува правото на самоопределување на личноста единствено до можност да се прифати или отфрли државната одлука дури и по ризик да се биде обвинет во нелојалност. Основен генератор на проблемот се јавува етнонационалното дефинирање на државата во која идентитетот и лојалноста стануваат едно и исто. Почитување на волјата на личноста и напуштање на етнонационалното дефинирање на државата се гледаат како можен излез.
Клучни зборови: право на самоопределување, национално малцинство, идентитет, етницитет, објективни критериуми, етнонационализам, македонско малцинство, македонски јазик, историја, Бугарија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Stojko Stojkov
Date Deposited: 12 Feb 2016 10:33
Last Modified: 12 Feb 2016 10:33
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15099

Actions (login required)

View Item View Item